Opleidingenreeks 'Haal meer uit je data - van meting tot procesbijsturing'

Printervriendelijke versieSend by email

Er komen alsmaar meer sensoren op de markt die tijdens het productieproces de productkwaliteit monitoren. De kwaliteitscontrole wordt hiermee verlegd van end-of-line naar vroeger in het productieproces. Maar hoe begin je hier nu aan als voedingsbedrijf? Hoe haal je alle relevante informatie uit een dataset? Hoe kan je productkwaliteit voorspellen op basis van de gemeten procesparameters en je productieproces bijsturen? Leer het in deze driedaagse opleidingsreeks (27/08, 23/09, 15/10).

Process Analytical Technologies is een welbekend concept in de farmaceutische en chemische industrie, maar is in de voedingsindustrie nog een nobele onbekende. En onbekend maakt onbemind. PAT gaat over ontwerp, analyse en controle van verschillende stappen in het productieproces, door identificatie en monitoring van kritische procesparameters. Dit kan leiden tot verhoogde procesefficiëntie, gereduceerde productiekosten en een hogere kwaliteit en veiligheid van het eindproduct. In deze drie-daagse opleidingsreeks (27/08, 23/09, 15/10), georganiseerd door Flanders' FOOD in samenwerking met KU Leuven en UGent kan je kennismaken met PAT, wat de voordelen zijn en hoe je hier als voedingsbedrijf op kan inzetten. Daarnaast wordt ook dieper ingegaan op hoe je alle relevante informatie uit een dataset kan halen. Kers op de taart is dan deze informatie actief gebruiken om je productieproces bij te sturen. 

3 MODULES

In drie modules met elk een specifiek thema kan je je onderdompelen in de basisprincipes van PAT. 

 • Module 1: Process Analytical Technologies, een algemene introductie
  • Wat: Tijdens deze module maak je kennis met de algemene concepten van PAT, zoals deze worden toegepast in andere sectoren (onder andere de chemische en de farmaceutische procesindustrie). Daarnaast wordt een overzicht geboden van de verschillende types sensoren die commercieel beschikbaar zijn voor het opmeten van de kritische kwaliteitsparameters.  Tot slot wordt aangegeven hoe de data, afkomstig van de verschillende types sensoren geïntegreerd kunnen worden in één finale dataset. 
  • Programma
  • Wanneer: 27 augustus 2015
  • Waar: De Montil, Moortelstraat 8, 1790 Affligem
 • Module 2: Van data naar informatie via multivariate statistiek
  • Wat: De dataset of datamatrix, bekomen uit de vorige module, vormt het startpunt van de tweede module. Hierin zal deze datamatrix worden geanalyseerd aan de hand van multivariate statistiek voor de transformatie van de data naar relevante (proces/product) informatie.
  • Programma
  • Wanneer: 23 september 2015
  • Waar: Kasteelpark Arenberg, KU Leuven, 3001 Heverlee
 • Module 3: Monitoring, controle en sturing van je productieproces
  • Wat: De laatste module introduceert enkele basisconcepten rond statistische procescontrole waarbij deze concepten geïllustreerd worden aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden uit de voedingsindustrie. Door de complexiteit van de voedingsproducten zijn hier dikwijls specifieke modellen nodig die op maat van het proces/product moeten gemaakt worden. Finaal wordt in deze module ook toegelicht hoe direct kan worden ingegrepen tijdens het proces. Een continue proceslijn voor de productie van farmaceutisch granulaat zal als demo-case dienen.
  • Programma
  • Wanneer: 15 oktober 2015
  • Waar: UGent

VOOR WIE?

R&D medewerkers, voedings- en procestechnologen, kwaliteitsverantwoordelijken, productontwikkeling.

DEELNEMEN?

U kan u hier inschrijven. Plaatsen zijn beperkt. Deelnemers uit bedrijven krijgen voorrang.

TARIEF (EXCL. BTW):


Leden  Niet-leden

1 module

250

400

2 modules

450

675

3 modules

600

900

IPV zal in deze opleiding tussenkomen voor 120 € per persoon en per volledige opleidingsdag (max 3p van eenzelfde bedrijf). Dit geldt voor PC 220 en 118.

 

WAAR & WANNEER?


Datum Locatie

Module 1

27/08/2015

Montil, Affligem

Module 2

23/09/2015

KU Leuven, Leuven

Module 3

15/10/2015

UGent, Gent

 

MEER WETEN?

veerle.degraef@flandersfood.com of lieselotte.geerts@flandersfood.com

Deze opleidingenreeks kadert in het Flanders’ FOOD platform kwaliteit en houdbaarheid, het VIS-traject Sensors For Food en het Made Different project F3 - Food Factory of the Future