Temperatuurlogging in de koudeketen

Printervriendelijke versieSend by email

Het monitoren van het temperatuursverloop van de productie en het transport van voedingsmiddelen is een onvermijdelijke taak. Dit dient te gebeuren voor wettelijke redenen, op vraag van klanten, om de kwaliteit van de producten te garanderen, snel problemen op te lossen en het energieverbruik te optimaliseren. Er bestaan echter vele types temperatuursensoren met elk hun voor- en nadelen beschikbaar bij verschillende leveranciers.

De temperatuur registratie mechanismen kunnen opgedeeld worden in enkele klassen. Deze klassen variëren in complexiteit van het systeem. De meest geavanceerde klasse bevat draadloze temperatuurssensoren en continue communicatie via het internet en/of GSM. Deze klasse kan omschreven worden als WLAN dataloggers. De volgende klasse zijn de off-line dataloggers. Deze loggers meten continu gegevens op, maar moeten uitgelezen worden. Deze klasse kan nog verder opgedeeld worden in RFID, USB of seriële verbindingen om de gegevens uit te kunnen lezen. De derde klasse bevat de zogenaamde timecharts of alarm kleurstrip. Dit zijn kleine doosjes of kaartjes die na activering een bepaalde tijd of bepaalde hoeveelheid warmte opmeten. Bij controle dienen de doosjes geopend te worden en/of de kaart afgelezen te worden. Hierop wordt bv. het aantal uur boven een bepaalde temperatuur weergegeven. De laatste klasse zijn kleurindicatoren die verwerkt worden in de verpakking. Deze werken eerder indicatief betreffende het wel of niet overschrijden van een temperatuur grens.

tabel temperatuursssensoren

De adviesverleningsdienst van Sensors for Food heeft de verschillende types temperaturen sensoren geklasseerd met bijhorende voor- en nadelen. Een uitgebreide lijst van leveranciers met een korte beschrijving van de aangeboden temperatuurssensoren wordt ook voorzien. Dit overzicht van de temperatuurssensoren kan aan u bezorgd worden, indien u lid bent van Flanders Food.