Visie Sensoren

Printervriendelijke versieSend by email

 

Visiesystemen of camera’s kunnen ingeschakeld worden om een proces continu visueel te controleren. Met behulp van software matige analyse kan bij elk product een identieke go/no go beslissing genomen worden ongeacht van de operator of de snelheid van de productlijn. In dit document wordt een overzicht aangeboden van de toepassingen van visie systemen en de verschillende leveranciers die de technologie aanbieden.

Verpakkingen vormen een zeer belangrijk onderdeel van voedings producten voor de consumentenmarkt doordat het meerdere functies vervult. De belangrijkste taak vormt het correct bewaren van bederfelijke goederen en het beschermen van de veiligheid en gezondheid van de consument. Bovendien kan een fout tijdens het verpakken leiden tot onnauwkeurig afvullen of afsluiten. Op de verpakking staat ook belangrijke informatie voor de consument, de logistieke en handels partners, zoals bar codes, houdbaarheidsdata, inhoud,… . Ten slotte is de verpakking het eerste wat de consument te zien krijgt in de rekken van de supermarkt. Visiesystemen kunnen echter meer dan controle van allerlei soorten verpakkingen. Zo kunnen ze ook bepaalde product eigenschappen, processen of kwaliteiten controleren. De opgemeten gegevens kunnen het logistieke proces ondersteunen via track en trace of dienen om ruw of verpakt product te sorteren.

Het aanbod van de technologieleveranciers varieert van aanleveren van camera’s, camerasystemen met geïntegreerde beeldverwerking, camera’s met zelf te programmeren modulaire software, volledige modules die in de lijn tussen geschakeld worden tot leveranciers die de volledige consultancy, integratie en implementatie uitvoeren van een visie concept. Verder integreren enkele leveranciers visuele technieken met automatisatie of robotica om te sorteren of handelingen op het product uit te voeren. Naargelang de beschikbare interne kennis en de complexiteit van de taak kan de implementatie dus zelf uitgevoerd worden, via consultancy ondersteunt of uitbesteed worden. Een visie concept vereist kennis van type en manier van belichten, type en manier van camera(plaatsing), en specifieke dataverwerking met koppeling aan het proces (PLC en/of actuator) of ethernet database. In het document worden de verschillende types leveranciers met een aantal applicaties of camerasystemen opgelijst. Verder worden in dit document door sommige leveranciers inductieve, capacitieve of Laser afstand sensoren vermeld. De volledige leverancierslijst van deze alternatieve technologieën worden echter in een ander document opgelijst.

Voor meer informatie: neem contact op met Filip Delport (filip.delport@biw.kuleuven.be)