draadloos

Basisprincipe

Definitie

Draadloze communicatie is de transfer van informatie over een afstand zonder gebruik te maken van geleiders of 'draden'.

Toepassingen

Afhankelijk van de toepassing dient de draadloze technologie te beantwoorden aan specifieke vereisten m.b.t. datadoorvoersnelheid en bereik. (Figuur 1)
Een gsm netwerk vraagt bijvoorbeeld lagere doorvoersnelheid maar groter bereik dan een draadloos thuisnetwerk. RFID vraagt geen van beide, maar eist dat de technologie goedkoop en eenvoudig is.

 

Figuur 1:Situering van de meest courante draadloze technologieën en standaarden in het diagramma doorvoersnelheid vs. afstand

Draadloze dataloggers voor on-line procesopvolging bij extreme temperaturen

 Recente doorbraken in batterijtechnologie hebben de prestaties en levensduur van batterijen, zelfs bij extreme temperaturen, sterk verbeterd. Deze evolutie zet de deur open voor draadloze dataloggers voor on-line procesopvolging van vriesdrogen tot sterilisatie.

Sensoren op machines: Vlaamse spitstechnologie laat ze draadloos functioneren

Ook in de voedingsindustrie worden machines almaar intelligenter. Allerhande sensoren zorgen hierbij voor realtime procesmetingen of voor conditiebewaking van de machines zelf. Vlaamse spitstechnologie zorgt er nu voor dat deze sensoren niet alleen draadloos kunnen communiceren, maar ook draadloos en onderhoudsvrij hun energie kunnen ontvangen. En dat heeft zo zijn voordelen...

Links

Wireless Community Vlaamse 'community' rond draadloze technologie en standaarden
   
Inhoud syndiceren